Thursday, July 24, 2014

BBQ Rusuk Kambing

Cimg0956


BBQ Rusuk Kambing

Boleh juga guna lamb chop... saya guna rusuk sbb lebih garing bila di BBQ. Perlu di perap lebih kurang 5 jam atau semalaman so utk last minit cooking tak digalakkan)



Bahan-bahan ( 6 org makan )

  • 5 kilo rusuk kambing ( 2 kilo kalau guna lamb chop)
  • 7 ulas bawang putih *
  • 3 cm halia *
  • 2 batang serai *
  • (Bahan-bahan yg bertanda * dikisar kering)
  • 3 sudu besar kicap
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar gula perang (brown sugar)
  • 2 sudu besar minyak masak

Cara-cara

  1. Potong tulang rusuk (lebih bagus kalau masa beli terus suruh butcher potongkan), cuci bersih2 dan rebus dgn garam dlm 30 minit, angkat & toskan. (perlu direbus supaya daging tak liat & juga utk buang lemak yg berlebihan)
  2. Utk pastikan bahan2 rata di seluruh tulang rusuh, gunakan bekas tupperware yg besar & bertutup.
  3. Masukkan tulang rusuk & bahan yg diatas ke dlm tupperware, gaul serba sedikit dan tutup tupperware tu dan goncang-goncangkan tupperware tu utk pastikan bahan2 & tulang rusuk sebati
  4. Simpan dalam peti sejuk semalaman. Minimum masa perapan adalah 5 jam. Kalau kurang dari tu takut bahan2 tak cukup serap.
  5. Boleh panggang diatas bara api yg sederhana. Tak perlu pangang lama2 sbb rusuk tu dah direbus terlebih dahulu...

No comments:

Hariraya Aidui fitri

COURTESY VISIT/ CALL KEPADA Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Datuk Hj Mohd Nizam bin Hj Jaffar

  KUALA LUMPUR, 8 April 2025 – Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Datuk Hj Mohd Nizam bin Hj Jaffar, hari ini menerima kunjungan hormat Da...