Thursday, July 24, 2014

Kambing Panggang

Kambing Panggang

Bahan-bahan:

1 bahagian kaki kambing

1 sudu besar pes nasi goreng ADABI
3 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil chicken seasoning
3 sudu besar madu
1 sudu besar thyme
1 sudu besar rosemary
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil lada hitam
minyak zaitun

Cara-cara:

Gaulkan semua bahan. Lumurkan bahan pes dan perap selama 5-6 jam. Lebih lama diperap lebih sedap. Bakar lebih kurang 1 jam 30 minit dalam suhu 180' C.

Boleh dimakan dengan nasi putih atau kalau rajin buatlah nasi daging ka. Nasi tomato.. Apa-apa saja. Makan begitu saja pun sodaaapp..!! :D

Tips dari Chef Norzailina Nordin:
Untuk 20 minit pertama, panggang kambing pada suhu 200 C. Kemudian turunkan suhu pada 180 C dan panggang selama 1 jam 20 minit lagi.

Secara amnya, untuk setiap 500 g kambing, anda perlu panggang selama 20 minit. Jadi, kambing yang seberat 2 kg akan mengambil masa (20x4=80 minit). Manakala kambing seberat 3 kg akan memakan masa (20x6=120 minit=2 jam). Namun begitu, yang sukakan daging yang tidak begitu masak (half-done) boleh mengurangkan masa membakar.

No comments:

Hariraya Aidui fitri

KUNJUNGAN HORMAT YB TENGKU KAYA PERKASA KEPADA TAN SRI KPPA DI PUTRAJAYA

  KUNJUNGAN HORMAT YB TENGKU KAYA PERKASA KEPADA TAN SRI KPPA DI PUTRAJAYA PUTRAJAYA, 16 Julai 2025 – Satu kunjungan hormat telah diad...