Thursday, July 24, 2014

Kambing Panggang

Kambing Panggang

Bahan-bahan:

1 bahagian kaki kambing

1 sudu besar pes nasi goreng ADABI
3 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil chicken seasoning
3 sudu besar madu
1 sudu besar thyme
1 sudu besar rosemary
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil lada hitam
minyak zaitun

Cara-cara:

Gaulkan semua bahan. Lumurkan bahan pes dan perap selama 5-6 jam. Lebih lama diperap lebih sedap. Bakar lebih kurang 1 jam 30 minit dalam suhu 180' C.

Boleh dimakan dengan nasi putih atau kalau rajin buatlah nasi daging ka. Nasi tomato.. Apa-apa saja. Makan begitu saja pun sodaaapp..!! :D

Tips dari Chef Norzailina Nordin:
Untuk 20 minit pertama, panggang kambing pada suhu 200 C. Kemudian turunkan suhu pada 180 C dan panggang selama 1 jam 20 minit lagi.

Secara amnya, untuk setiap 500 g kambing, anda perlu panggang selama 20 minit. Jadi, kambing yang seberat 2 kg akan mengambil masa (20x4=80 minit). Manakala kambing seberat 3 kg akan memakan masa (20x6=120 minit=2 jam). Namun begitu, yang sukakan daging yang tidak begitu masak (half-done) boleh mengurangkan masa membakar.

No comments:

Hariraya Aidui fitri

Hantar Haikal ke Kulim untuk intent di Sime Darby pads11hb 9 2025

  Hantar Haikal ke Kulim untuk intent di Sime Darby pada11hb 9 2025 Perjalanan ke Kulim: Ziarah, Sejarah & Santapan Pada 11 September 20...