Wednesday, July 23, 2014

IKAN TONGSAN MASAK KICAP BEREMPAH

IKAN TONGSAN MASAK KICAP BEREMPAH



BAHAN-BAHAN:

3 keping isi ikan tongsan
2-3 sudu besar rempah sup atau rempah kurma
1 biji bawang besar - dipotong membulat
Air asam jawa secukupnya
Kicap manis secukup rasa
1 sudu kecil minyak bijan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air


BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji bawang merah - yg besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA MEMASAK :
* Ikan tongsan dibersih dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit dan menjadi keras.

* Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan ditumbuk lumat dan semua rempah  biar masak hingga terbit bau wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan air asam jawa secukupnya dan terus kacau , boleh ditambah sedikit air supaya lebih banyak kuah 


* Masukkan semua ikan tongsan serta kicap dan terus kacau semua bahan-bahan bagi rata , racik halus daun sup dan ditabur atas ikan dan digaul rata . Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .


- Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing . Kalau suka pedas boleh ditambah cili api yang dibelah 2 .

No comments:

Hariraya Aidui fitri

KUNJUNGAN HORMAT YB TENGKU KAYA PERKASA KEPADA TAN SRI KPPA DI PUTRAJAYA

  KUNJUNGAN HORMAT YB TENGKU KAYA PERKASA KEPADA TAN SRI KPPA DI PUTRAJAYA PUTRAJAYA, 16 Julai 2025 – Satu kunjungan hormat telah diad...