Wednesday, July 23, 2014

IKAN TONGSAN MASAK KICAP BEREMPAH

IKAN TONGSAN MASAK KICAP BEREMPAH



BAHAN-BAHAN:

3 keping isi ikan tongsan
2-3 sudu besar rempah sup atau rempah kurma
1 biji bawang besar - dipotong membulat
Air asam jawa secukupnya
Kicap manis secukup rasa
1 sudu kecil minyak bijan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air


BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji bawang merah - yg besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA MEMASAK :
* Ikan tongsan dibersih dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit dan menjadi keras.

* Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan ditumbuk lumat dan semua rempah  biar masak hingga terbit bau wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan air asam jawa secukupnya dan terus kacau , boleh ditambah sedikit air supaya lebih banyak kuah 


* Masukkan semua ikan tongsan serta kicap dan terus kacau semua bahan-bahan bagi rata , racik halus daun sup dan ditabur atas ikan dan digaul rata . Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .


- Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing . Kalau suka pedas boleh ditambah cili api yang dibelah 2 .

No comments:

Hariraya Aidui fitri

COURTESY VISIT/ CALL KEPADA Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Datuk Hj Mohd Nizam bin Hj Jaffar

  KUALA LUMPUR, 8 April 2025 – Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Datuk Hj Mohd Nizam bin Hj Jaffar, hari ini menerima kunjungan hormat Da...