IKAN TONGSAN MASAK KICAP BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
3 keping isi ikan tongsan
2-3 sudu besar rempah sup atau rempah kurma
1 biji bawang besar - dipotong membulat
Air asam jawa secukupnya
Kicap manis secukup rasa
1 sudu kecil minyak bijan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji bawang merah - yg besar
2-3 sudu besar rempah sup atau rempah kurma
1 biji bawang besar - dipotong membulat
Air asam jawa secukupnya
Kicap manis secukup rasa
1 sudu kecil minyak bijan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji bawang merah - yg besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAK :
*
Ikan tongsan dibersih dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan
minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing ,
gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit dan menjadi keras.
*
Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan ditumbuk lumat dan
semua rempah biar masak hingga terbit bau wangi . Masukkan bawang besar
goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan air asam jawa
secukupnya dan terus kacau , boleh ditambah sedikit air supaya lebih
banyak kuah
* Masukkan semua ikan tongsan serta kicap dan terus kacau semua bahan-bahan bagi rata , racik halus daun sup dan ditabur atas ikan dan digaul rata . Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing . Kalau suka pedas boleh ditambah cili api yang dibelah 2 .
* Masukkan semua ikan tongsan serta kicap dan terus kacau semua bahan-bahan bagi rata , racik halus daun sup dan ditabur atas ikan dan digaul rata . Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing . Kalau suka pedas boleh ditambah cili api yang dibelah 2 .
No comments:
Post a Comment