Sunday, July 13, 2014

Salmon Cheese Fry

Img_2670


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 keping ikan Salmon
  • 4 keping cheese
  • 1/2 biji telur
  • 1/2 cawan bread crumb
  • 3 s/b tepung gandum
  • garam dan lada sulah
  • minyak untuk menggoreng
  • kobis yang dipotong halus memanjang
  • untuk sos
  • -----2 s/b tomato ketchup
  • -----1 s/b sos tiram
  • -----2 s/b air
  • -----1 s/b butter

Cara-cara

  1. Img_2656
    buang kulit dan bersihkan ikan salmon. potong dua 1 kepingan ikan menjadikan 4 bahagian semuanya. keringkan dengan paper towel.
  2. Img_2657
    diatas papan pemotong alas dengan cling film. letak potongan ikan kemudian alas lagi dengan cling flim.
  3. Img_2658
    pukul dengan rolling pin sehingga nipis dan berukuran besar sedikit dari kepingan cheese.
  4. Img_2659
    buka lapisan cling film atas dan tabur garam dan lada sulah. letak cheese.
  5. Img_2660
    lipat salmon menutupi keliling cheese. lipat dua cheese jadi separuh.
  6. Img_2661
    salutkan tepung gandum, telur yang dipukul sedikit dan akhir sekali bread crumb. ulang step 2-5 sampai habis semua ikan. goreng dengan minyak yang cukup melitupi separuh kepingan ikan+cheese tadi. bila agak kuning, balikkan. bila dah masak, angkat dan sejat minyak.
  7. untuk sos >>> panaskan butter dlm sos pan. masukkan tomato ketchup, sos tiram dan air. kacau dan tutup api. curah atas ikan dan bolehlah disantap bersama sauted shimeji. 

No comments:

Hariraya Aidui fitri

COURTESY VISIT/ CALL KEPADA Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Datuk Hj Mohd Nizam bin Hj Jaffar

  KUALA LUMPUR, 8 April 2025 – Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Datuk Hj Mohd Nizam bin Hj Jaffar, hari ini menerima kunjungan hormat Da...