
RESEPI UDANG GORENG 2 RASA
- 1/2 kg udang
- Garam dan kunyit
- Sos cili
- Kicap
- Bawang merah
- Bawang putih
- Daun bawang (dipotong)
- Cili besar ( dihiris)
- Sedikit air
- Garam secukup rasa
- Minyak
- Bersihkan udang. Gaulkan dengan garam dan kunyit.
Panaskan kuali… Masukkan minyak… Apabila minyak panas, gorengkan udang seketika, Angkat dan ketepikan. - Dengan kuali yang sama… tumiskan bawang merah dan bawang putih.
- Masukkan sos cili dan kicap.
- Maukkan sedikit air – kalau nak lebih kuah, masukkan air banyak sikit.
- Dah mendidih kuah… Masukkan udang.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan daun bawang dan hirisan cili besar…. Kacau rata.
- Dah masak…. bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment