Monday, June 20, 2016

UDANG2


RESEPI UDANG GORENG 2 RASA

Bahan-Bahan :
  1. 1/2 kg udang
  2. Garam dan kunyit
  3. Sos cili
  4. Kicap
  5. Bawang merah
  6. Bawang putih
  7. Daun bawang (dipotong)
  8. Cili besar ( dihiris)
  9. Sedikit air
  10. Garam secukup rasa
  11. Minyak
Cara Penyediaannya :
  1. Bersihkan udang. Gaulkan dengan garam dan kunyit.
    Panaskan kuali… Masukkan minyak… Apabila minyak panas, gorengkan udang seketika, Angkat dan ketepikan.
  2. Dengan kuali yang sama… tumiskan bawang merah dan bawang putih.
  3. Masukkan sos cili dan kicap.
  4. Maukkan sedikit air – kalau nak lebih kuah, masukkan air banyak sikit.
  5. Dah mendidih kuah… Masukkan udang.
  6. Masukkan garam secukup rasa.
  7. Masukkan daun bawang dan hirisan cili besar…. Kacau rata.
  8. Dah masak…. bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Hariraya Aidui fitri

COURTESY VISIT/ CALL KEPADA Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Datuk Hj Mohd Nizam bin Hj Jaffar

  KUALA LUMPUR, 8 April 2025 – Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Datuk Hj Mohd Nizam bin Hj Jaffar, hari ini menerima kunjungan hormat Da...